Opinii despre Asigurari

Posted by dumitriu gianina on Wednesday, November 6, 2013 Under: ASIGURARI


Arhiva

Nicoleta RADU-NEACSU, Director General, PAID


Oamenii trebuie sa inteleaga ca, in materie de riscuri catastrofale, nimic nu e predictibil si oricare dintre noi putem fi victima unei asemenea catastrofe, indiferent de locul in care ne aflam la un moment dat sau de zona geografica unde traim... Cu atat mai mult cu cat Romania este considerata o tara expusa acestor riscuri, mai ales riscului de cutremur si riscului de inundatie.

  XPRIMM: Considerati ca modificarile aduse prin Legea nr. 243/2013 sunt suficiente pentru o "repornire" a sistemului asigurarilor de locuinte?
Nicoleta RADU-NEACSU:
Legea nr. 243/2013 este o lege care modifica si completeaza Legea nr. 260/2008. In opinia mea, aceste modificari nu fac decat sa duca la atingerea scopului pentru care a fost adoptata Legea nr. 260/2008, si anume acela de a cuprinde in asigurarea obligatorie impotriva dezastrelor naturale un numar cat mai mare dintre cladirile cu destinatie de locuinta.

XPRIMM: Luna august a adus o crestere de aproape 30% a portofoliului PAID, pe fondul modificarilor legislative si a parteneriatelor de distributie semnate cu asiguratori precum ALLIANZ-TIRIAC Asigurari si OMNIASIG VIG, dar nu numai. Apreciati ca acest trend se va mentine?
N.R.:
Urmare a modificarilor legislative despre care tocmai am vorbit, PAID a incheiat protocoale de colaborare cu inca 8 societati de asigurare care nu sunt actionare PAID, societati care se adauga celor 12 actionare PAID. Toate aceste societati sunt autorizate sa practice riscuri de catastrofa si vor emite polite PAD in baza acestor protocoale.

XPRIMM: Pana in prezent, una dintre piedicile care au stat in fata cresterii gradului de penetrare al asigurarilor de locuinte a constat in nepunerea in aplicare a prevederilor privind sanctionarea persoanelor fizice sau juridice care  nu respecta obligatia de asigurare in conditiile legii.  Cum considerati ca poate fi rezolvata aceasta problema?
N.R.:
Din punctul meu de vedere, problema nu rezida in modul in care aceste amenzi se aplica sau nu, ci in gasirea unor solutii pentru cresterea gradului de informare si,  implicit,  de convingere a populatiei cu privire la utilitatea unor astfel de asigurari.
Oamenii trebuie sa inteleaga ca, in materie de riscuri catastrofale, nimic nu e predictibil si oricare dintre noi putem fi victima unei asemenea catastrofe, indiferent de locul in care ne aflam la un moment dat sau de zona geografica unde traim. . .  Cu atat mai mult cu cat Romania este considerata o tara expusa acestor riscuri, mai ales riscului de  cutremur si riscului de inundatie.

Avem datoria, pe de-o parte, sa informam si sa educam populatia sa se protejeze impotriva riscurilor astfel incat, in caz de dezastru natural, sa nu mai fie nevoita sa astepte de la autoritati ajutoare pentru supravietuire, iar pe de alta parte, sa facem autoritatile sa inteleaga ca, in masura in care aceasta lege va fi aplicata, nu vor mai cheltui bani de la buget pentru acoperirea pagubelor la nivel de locuinte si vor folosi acesti bani pentru a reconstrui unitatile de interes public, scoli, gradinite, spitale etc.

XPRIMM: Considerati ca in prezent nivelul primei pentru polita PAD reflecta riscurile acoperite? Luati in calcul o eventuala majorare a primei?
N.R.:
Asa dupa cum legea care sta la baza functionarii PAID precizeaza, orice modificare a primei de asigurare este posibila numai in urma unei decizii a ASF, singura autoritate in masura sa se pronunte in aceasta materie, in cazul nostru. In acelasi timp insa,  ca orice societate de asigurari si noi evaluam periodic gradul de adecvare al primei de asigurare.

Chiar in momentul de fata avem constituit un grup de lucru format din reprezentanti ai companiilor actionare PAID, specialisti in reasigurare, care lucreaza la un proiect ce vizeaza tocmai fundamentarea primei de asigurare. Pentru acest proiect, beneficiem si de ajutorul unuia din brokerii cu care lucram, AON BENFIELD.
In masura in care vom constata ca primele nu sunt adecvate nivelului de reasigurare obligatoriu de atins pentru PAID, vom inainta ASF o solicitare pentru a analiza chiar modificarea primei.

XPRIMM: Una dintre cele mai importante componente ale programului de asigurare la catastrofa se refera la reasigurare. Cum privesc reasiguratorii modificarile aduse legislatiei privind asigurarea obligatorie a locuintelor?
N.R.:
PAID acorda o importanta deosebita programului de reasigurare, astfel incat sa isi poata duce la indeplinire obligatiile asumate fata de asigurati. Relatia cu reasiguratorii a fost intotdeauna o prioritate pentru PAID, incercand sa fim transparenti in toate actiunile noastre. Instabilitatea legislativa a fost una dintre cele mai mari probleme cu care ne-am confruntat, insa am beneficiat de la inceput de sprijinul pietelor de reasigurare. Modificarea si completarea legislatiei,  altfel spus, corectarea ei, precum si stabilitatea acesteia constituie elemente esentiale in relatia dintre PAID si reasiguratori.

XPRIMM: Potrivit specialistilor, una dintre provocarile carora trebuie sa le faca fata PAID este modul in care sunt definite riscurile in lege si in programul de reasigurare, in special in ceea ce priveste riscul de inundatie. Cum va proceda PAID in cazul unor inundatii de intensitate mai mica? Se va realiza o reasigurare suplimentara sau se va utiliza retinerea proprie?
N.R.:
In contextul legislativ actual, PAID va redimensiona programul de reasigurare in functie de expunerea pe care urmeaza sa o cumuleze. Astfel, pe viitor se are in vedere si modificarea retinerii proprii. In functie de nivelul la care se va stabili retinerea proprie se va analiza necesitatea unei acoperiri prin reasigurare a riscului de inundatie.  

XPRIMM: Frecventele modificari legislative au produs confuzie in randul opiniei publice in ceea ce priveste functionarea sistemului de asigurare a locuintei. Ce demersuri veti intreprinde in scopul educarii si informarii publicului larg?
N.R.:
Este adevarat ca exista confuzie la nivelul pietei in ceea ce priveste asigurarile obligatorii pentru locuinte. De aceea, avem obligatia sa informam populatia corect despre prevederile legii. Oamenii trebuie sa cunoasca foarte bine care sunt riscurile asigurate prin acest tip de asigurare, care le sunt obligatiile, dar si care sunt drepturile care le revin din acest tip de contract. De asemenea, ei trebuie sa stie care este procedura de urmat pentru a putea fi despagubiti.
Din pacate, prea multi isi dau cu parerea despre un domeniu atat de special si atat de sensibil, fara ca macar sa se informeze asupra prevederilor legale in materie. Cred ca aceasta confuzie existenta la nivelul pietei este intr-o oarecare masura favorizata si de aceste declaratii conjuncturale.

Este adevarat ca exista confuzie la nivelul pietei in ceea ce priveste asigurarile obligatorii pentru locuinte. De aceea, avem obligatia sa informam populatia corect despre prevederile legii.

XPRIMM: Cat este volumul daunelor platite de PAID in primele 8 luni ale anului in curs? La cat estimati impactul inundatiilor care au afectat judetele din Sudul Moldovei in luna septembrie? Aveti pana in prezent notificari de daune?
N.R.:
Numarul daunelor platite in perioada cuprinsa intre 01.01-31.08.2013 este de 33, ceea ce reprezinta o valoare totala a despagubirilor de 100.927 lei. Valoarea daunelor pe care PAID estimeaza ca o va plati pentru inundatiile produse in zona de Sud a Moldovei este de 280.000 lei. Pana in acest moment, pentru daunele produse de inundatiile din Sudul Moldovei au fost formulate 22 de cereri de despagubire.
In ideea de a eficientiza prelucrarea acestor dosare, noi am constituit un Comitet de Urgenta, dar din pacate, dupa cum se observa, avem un numar foarte mic de cereri de despagubire pentru ca exista in zona un numar foarte mic de asigurari de acest tip.
Ar fi foarte bine daca macar dupa producerea unui asemenea eveniment natural, am sta sa analizam, asiguratori si autoritati, care sunt lectiile pe care ar trebui sa le invatam din aceasta experienta, tocmai pentru a nu mai repeta greselile.

Mi-e teama insa ca, odata trecut evenimentul, toata lumea va uita ce s-a intamplat si se va intoarce la activitatile zilnice, fara sa fie adoptata vreo masura.

INTERVIU PRELUAT DIN 1ASIG.RO/prin Xprimm  stiri

In : ASIGURARI 


Tags: opinii 
 
 

Make a free website with Yola