Se scumpeste RCA-ul? Tarifele vor trebui sa acopere cheltuielile si marja de profit a asiguratorului

Posted by dumitriu gianina on Sunday, December 2, 2012 Under: stiri

Tarifele de prime pentru politele RCA vor fi stabilite astfel incat subscrierile estimate pentru urmatoarele 12 luni sa acopere riscurile asumate, cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, potrivit unui proiect de act normativ al CSA pentru modificarea si completarea normelor privind asigurarea auto obligatorie lansat spre consultare publica pe site-ul institutiei.

"Pentru fiecare categorie de riscuri omogene considerate, asiguratorii au obligatia de a stabili tarifele de prime astfel incat, cu o probabilitate de cel putin 99,5%, primele estimate pe urmatoarele 12 luni sa acopere toate riscurile asumate, toate cheltuielile aferente si marja de profit a asiguratorului, cu respectarea legislatiei si a principiilor actuariale general acceptate", se arata in proiectul de norma al CSA in completarea legislatiei secundare puse in aplicare prin Ordinul CSA nr. 14/2011.

Acesta prevede ca tarifele de prima sunt stabilite pentru fiecare categorie de vehicule, pe perioade de un an si, calculate pe baze actuariale astfel incat sa garanteze permanent indeplinirea obligatiilor ce decurg din incheierea politelor de RCA constituirea rezervelor tehnice prevazute in legislatie si plata contributiilor catre fondurile stabilite in conformitate cu legislatia, precum si acoperirea cheltuielilor de achizitie si de administrare.

Modificarile prevad, de asemenea, ca "limitele de despagubire stabilite de catre fiecare asigurator RCA precum si tarifele de prima stabilite conform prezentei norme se notifica CSA cel tarziu cu 30 de zile inainte de inceperea perioadei in care acestea pot fi practicate, impreuna cu o declaratie a actuarului responsabil pentru calculul primei de asigurare cu privire la corectitudinea acestuia, insusita si semnata de conducatorul societatii. Calculul actuarial trebuie sa contina prima de risc, incluzand estimarea frecventei daunei si daunei medii, pentru fiecare categorie de risc pentru care este calculat tariful de prima".

Proiectul de norma introduce si trei noi alienate. Acestea prevad obligativitatea asiguratorilor de a transmite Comisiei, format electronic, ipotezele folosite, metodele actuariale si justificarea aplicarii acestora pentru calculul tarifelor de prime, impreuna cu baza de date utilizata pentru aceste calcule, dar si cu opinia scrisa a actuarului auditorului financiar al asiguratorului.

Cel de al treilea obliga companiile de asigurari autorizate sa practice asigurari RCA sa prezinte o analiza a evolutiei daunalitatii pe cel putin 60 de luni precum si intervalul de incredere pentru nivelul estimat cu o probabilitate de 99,5%, pentru o perioada de 12 luni.

In primele noua luni din 2012, subscrierile RCA au reprezentat aproape un sfert din totalul afacerilor asiguratorilor romani, insumand 1,6 mld. lei. Companiile autorizate pe clasa asigurarilor de raspundere civila AUTO sunt ABC Asigurari, ALLIANZ-TIRIAC Asigurari, ASIROM VIG, ASTRA Asigurari, CARPATICA Asig, CITY Insurance, EUROINS Romania, GENERALI Romania, GROUPAMA Asigurari, OMNIASIG VIG si UNIQA Asigurari.


In : stiri 


Tags: rca 
 
 

Make a free website with Yola